Sektioner

Gå till innehållet. | Gå till navigation

Du är här: Hem Webbhotell Mail IMAP eller POP3

IMAP eller POP3

Vad är IMAP och varför är det bättre än POP3

Dom flesta mailleverantörer använder POP3 vilket innebär att mailen hämtas ner till den lokala datorn och tas bort ifrån servern. Går man sedan in på webmailen så kan man inte se dom mail som hämtats hem till datorn.
 
Vi erbjuder även IMAP vilket betyder att alla mail och mappar lagras på servern. När man hämtar mailen till sin klient så hämtas bara en lista på nya mail vilket går väldigt fort.
 
När man öppnar ett mail så hämtas just det mailet från servern.
Om man skapar mappar och sorterar sina mail så lagras dessa mappar på servern.
 
Det har fördelen att om man går in på webmailen från någon annan dator så finns alla mail tillgängliga precis som man sorterat dom.
 
Det går också bra att ha mailklienter installerat på flera datorer mot samma konto, tillexempel på en stationär och en bärbar dator. Alla mail och inställningar synkroniseras automatiskt mellan datorerna.
 
Dessutom lagras alla mail på vår server som säkerhetskopieras flera gånger om dagen, även om du byter dator eller något händer med din dator så finns alltså alla mail sparade.
 
Nackdelen med IMAP har varit att det kan vara långsamt att bläddra bland mail om man har en långsam internetanslutning, och om man inte var uppkopplad kunde man inte läsa mail alls.
Det problemet finns inte längre i Thunderbird som automatiskt synkroniserar mailen mellan datorn och servern vid varje hämtning.

Om du använder en annan mailklient och har långsam uppkoppling kan det vara bättre att använda POP3. Du kan själv välja mellan dessa när du vill.
Dokumentåtgärder